petrasperspektiv

Alla inlägg den 14 april 2010

Av petrasperspektiv - 14 april 2010 21:35

Idag fortsatte jag och mina favoritåttor att arbeta med genren insändare. Vi ska skriva en gemensam och diskuterade vilket ämne vi skulle tycka till om. Efter många förslag och idéer kom vi fram till att vi ska skriva om vilka faktorer som styr vad eleverna tycker om lektioner och vad det är som gör att det är "roligare" att gå på en del lektioner?


Det ämnet ligger mig varmt om hjärtat. Jag blir ofta upprörd när jag läser medias bild av skolan eller när Björklund menar att det ska bli ordning och reda i skolan. Det är aldrig stökigt och tradigt på mina lektioner. Ingen kladdar med mobilen eller kommer och går som de behagar. Det är inget jag fått gratis utan så klart har jag fått jobba hårt på att det ska bli så. Men vägen dit är inte via stenhård disciplin, även om det så klart krävs discipkin också, utan via ömsesidig respekt. Jag är hygglig mot eleverna om de är hyggliga mot varandra och mot mig. Jag blir arg när de kommer för sent för att det är repektlöst mot dem som är där i tid.


Jag visar till exempel respekt genom att inte ställa frågor som både de och jag vet att jag redan vet svaret på. Jag ställer uppriktiga frågor på hur de tänker kring olika saker. Då blir det inte en "gissa-vad-läraren-vill-höra-stämning" i klassrummet utan en utvecklande miljö där eleverna vet att de blir tagna på allvar.


Sen har vi vansinnigt roligt också. Vi skrattar ofta och mycket och det tror jag är nödvändigt för ett bra klassrumsklimat.


Så klart fungerar det bättre i en del grupper än i andra men det beror mest på hur länge vi har "hängt ihop". Elever är inte vana vid att arbeta på mitt sätt så det tar ett tag innan de förstår att jag verkligen vill veta hur de tänker, inte att de ska gissa hur jag vill att de ska tänka.


Imorgon ska jag till Malmö på utbildning kring mobbing och kränkande behandling. Det ska bli mycket intressant. Det är alltid intressant att utbilda sig.

Presentation

51 år, mamma, fru, lärare, rektor, chef, vän, coach med sjuk humor och ett hjärta som klappar för alla som på något sätt är utsatta. Gillar det mesta som förgyller livet.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards